"TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA" KATA KATA KERAMAT, NAMUN APAKAH ERTINYA JIKA MELAYU HANYA TINGGAL NAMA DI TANAH AIRNYA SENDIRI.."PERKASA PEMBELA BANGSA, BENTENG NEGARA, TANAH BERDAULAT"


(MOHON ADD FRIEND DI FACEBOOK: www.facebook/perkasanegerisembilan UNTUK INFO YG LEBIH AKTIF)
ADAT ORANG MANDI DI KOLAM,
TIDAK MANDI MEMBASUH MUKA,
ADAT ORANG BERTIKAM,
TIDAK MATI MERASA LUKA.

13 Mei merupakan satu pengalaman dan pengajaran yang tidak dapat kita lupakan buat selama lamanya.Kerana kejadian itu dapat menunjukkan kepada kita semua tentang bahaya bahaya yang boleh timbul sekiranya kita terlampau lalai atau cuai.
Kita seharusnya bangga dengan apa yang telah kita capai.Dengan semangat perpaduan dan keharmonian serta kerjasama dan rasa muhibah,maka kita telah mengatasi segala kesulitan untuk mencapai kemajuan dan kemakmuran yang tidak ada tolok bandingnya.
Oleh itu,amatlah mustahak bagi kita semua untuk cuba sedaya upaya hidup bersama sama dan cuba memahami antara satu sama lain dengan semangat persefahaman,hormat menghormati agar kita dapat memelihara keharmonian dan keamanan.
-Tunku Abdul Rahman,1969-
PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA) NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS TELAH DI LANCARKAN SECARA RASMI PADA 21 JUN 2009 PADA JAM 8.30 MALAM BERTEMPAT DI KOMPLEKS BELIA DAN SUKAN PAROI OLEH YB DATUK IBRAHIM BIN ALI, PRESIDEN PERKASA MALAYSIA

Thursday, August 19, 2010

MANA SEMANGAT 1MALAYSIA MCA?

Saya terbaca berita Mingguan Malaysia 15 Ogos dan terkilan dengan apa yang diminta oleh Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek semasa rasmikan Kongres Ekonomi Cina sabtu lalu.

Dimana semangat 1Malaysia dalam MCA? Tiada lagikah sifat kejiranan di dalam MCA?Apa yang disuarakan saya rasa sama seperti parti parti dominan Cina seperti DAP dan Gerakan.

Apakah tuntutan MCA ini disebabkan oleh Melayu tidak bersatu? Benarkan saya kupas sedikit sebahagian cadangan (cabaran) yang dibentangkan oleh Datuk Seri Chua Soi Lek seperti yang ditulis dalam berita tersebut.


LIBERALISASI EKONOMI

Membenarkan lebih ramai pelabur bukan bumiputera menjadi rakan kongsi dan kontraktor dalam kerja kerja didalam sektor minyak dan gas. Saya ketawa dengan apa yang MCA inginkan ini. Adakah tidak beliau ketahui betapa banyak syarikat yang berurusan denagn sektor minyak dan gas dimiliki secara langsung atau tidak langsung oleh kaum Cina?

Adakah MCA mahu syarat syarat ketat yang ditetapkan oleh Petronas untuk mendapatkan lesen lesen perniagaan dengan syarikat syarikat minyak seperti Carigali,Exxon Mobil,Shell dan sebagainya di longgarkan?

Sekarang ini pun kebyakan syarikat syarikat pembekal adalah milik bukan bumiputera. Boleh saya kira dengan jari sahaja syarikat yang betul betul milik bumiputera.

Petronas sekarang mula memantau syarikat syarikat pembekal yang kononnya berstatus bumiputera tapi pada hakikatnya dimiliki oleh bukan bumiputera.Agaknya apa yang ingini oleh MCA adalah semua syarikat syarikat pembekal ini dimiliki oleh bukan bumiputera secara terbuka.


PERANAN SYARIKAT MILIK KERAJAAN (GLC)DALAM MODEL BARU EKONOMI

Kenapa begitu gah MCA meningininya? Kenapa pihak pihak bukan bumiputera dalm syarikat syarikat gergasi Cina tidak memberi peluang kepada bumiputera yang berkelayakan menjadi ahli lembaga pengarah dan menjawat jawatan penting dlam pengurusan?

Sekiranya adapun jawatan jawatan yang dijawat adalah jawatan yang kurang penting syarikat sekadar melepaskan' batuk di tangga'.Lagi menyedihkan sekarang ini sudah ada pula syarat 'boleh berbahasa mandarin' di dalam iklan kerja kosong. Apakah maksud tersirat dalam syarat tersebut?

Adakah perlu atau wajib pekerja berbahasa mandarin?adakah bahasa Melayu bukan bahasa rasmi, bahasa pengantar negara Malaysia? yang paling jelas adalah untuk membenarkan bangsa Cina menjawat jawatan kosong tersebut. Apa pandangan MCA mengenai perkara ini?


PENGGALAKKAN LEBIH BANYAK SEKOLAH VERNAKULAR

Ini saya tidak faham. Masing masing begitu gah mengenai 1Malaysia tapi pada masa sama masih mahukan pengasingan melalui penubuhan lebih banyak sekolah vernakular.

Bila kerajaan menggalakkan penubuhan sekolah wawasan,kenapa mereka dengan gah menentang?

Sekiranya mereka ini kononnya mahukan keadilan ,satu suara,1Malaysia dan sebagainya,kenapa tidak mulakan dari peringkat serendah rendahnya melalui semua kaum pergi ke satu sekolah seperti sekolah wawasan?

Bukan makin banyak lagi sekolah sekolah vernakular yang secara langsung menggalakkan lagi pengasingan kaum. Di mana semangat 1Malaysia MCA?

Dimanakah semangat 1Malaysia MCA yang sepatutnya menggalakkan sifat menang-menang? Saya yakin sekiranya sekolah kebangsaan diubah sedikit saja agar memberi peluang untuk bangsa Cina dan India mempelajari pelajaran bahasa ibunda mereka,tidak perlu lagi ditambah sekolah vernakular di Malaysia ini.

Saya hairan kenapa sekarang bukan bumiputera semakin lantang menyuarakan tuntutan.?

Adakah ini disebabkan bumiputera ,terutamanya Melayu khususnya sentiasa bertelagah sesama sendiri?

Adakah pihak bumiputera merasakan sekarang adalah masa yang sesuai untuk meminta kerana pertelagahan sesama bumiputera/Melayu yang beragama Islam?

Adakah juga kerana mereka merasakan bangsa Melayu didalam kerajaan lemah,mereka boleh minta macam macam?

Ingin saya jelaskan di sini,saya bukan rasis tetapi saya tidak mahu bangsa Melayu akhirnya merempat ditanah air sendiri.


Azmi

Kuala Lumpur.

(Petikan dari ruangan forum pembaca, Utusan Malaysia, 16 ogos 2010)

No comments: