"TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA" KATA KATA KERAMAT, NAMUN APAKAH ERTINYA JIKA MELAYU HANYA TINGGAL NAMA DI TANAH AIRNYA SENDIRI.."PERKASA PEMBELA BANGSA, BENTENG NEGARA, TANAH BERDAULAT"


(MOHON ADD FRIEND DI FACEBOOK: www.facebook/perkasanegerisembilan UNTUK INFO YG LEBIH AKTIF)
ADAT ORANG MANDI DI KOLAM,
TIDAK MANDI MEMBASUH MUKA,
ADAT ORANG BERTIKAM,
TIDAK MATI MERASA LUKA.

13 Mei merupakan satu pengalaman dan pengajaran yang tidak dapat kita lupakan buat selama lamanya.Kerana kejadian itu dapat menunjukkan kepada kita semua tentang bahaya bahaya yang boleh timbul sekiranya kita terlampau lalai atau cuai.
Kita seharusnya bangga dengan apa yang telah kita capai.Dengan semangat perpaduan dan keharmonian serta kerjasama dan rasa muhibah,maka kita telah mengatasi segala kesulitan untuk mencapai kemajuan dan kemakmuran yang tidak ada tolok bandingnya.
Oleh itu,amatlah mustahak bagi kita semua untuk cuba sedaya upaya hidup bersama sama dan cuba memahami antara satu sama lain dengan semangat persefahaman,hormat menghormati agar kita dapat memelihara keharmonian dan keamanan.
-Tunku Abdul Rahman,1969-
PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA) NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS TELAH DI LANCARKAN SECARA RASMI PADA 21 JUN 2009 PADA JAM 8.30 MALAM BERTEMPAT DI KOMPLEKS BELIA DAN SUKAN PAROI OLEH YB DATUK IBRAHIM BIN ALI, PRESIDEN PERKASA MALAYSIA

Friday, August 27, 2010

PERBUATAN KHIANAT DAN BIADAP DI SURAU TAMAN SRI PULAI IMPIAN,SIKAMAT, SEREMBAN

Pada 23 Ogos yang lalu kita dikejutkan dengan perbuatan khianat menyimbah cat dan membaling botol arak di surau Taman Sri Pulai Impian, Sikamat, Seremban. Kejadian disedari oleh jemaah surau sewaktu membuka surau untuk sembahyang subuh.
Pada 24 Ogos Polis mengumumkan telah menahan 4 orang yang disyaki melakukan jenayah tersebut dan telah ditahan reman. Tahniah kepada pihak polis atas kecekapan tersebut, Tindak balas yang cepat, menambahkan keyakinan masyarakat.
Pada 25 Ogos keluarga 4 orang penjenayah yang ditahan memohon maaf melalui satu majlis yang diatur oleh MCA dengan kerjasama pemimpin setempat dan jawatankuasa surau.
Namun walaupun kita sebagai umat Islam menerima permohonan maaf tersebut tetapi perbuatan jenayah telah berlaku dan seharusnya hukuman yang setimpal menurut undang undang dijatuhkan kepada mereka. Perbuatan biadap seperti itu perlu di hukum seberat beratnya kerana implikasi perbuatan tersebut amat merbahaya. Ia boleh mencetuskan perasaan marah dan benci yang melampau kepada umat Islam bukan sahaja di kawasan terbabit namun di seluruh negara. Alasan perbuatan tersebut dilakukan kerana marah ditegur kerana bermain mercun langsung tidak dapat diterima.
Jelas, sebagai seorang manusia yang berakal boleh berfikir bahawa menghormati seseorang yang lain adalah penting dalam masyarakat lebih lebih lagi pada sebuah surau, tempat ibadat orang Islam dan merupakan agama rasmi negara.
Perbuatan bermain mercun sehingga mengganggu orang lain, lebih lebih lagi di kawasan perumahan dan berhampiran surau sudah menunjukkan pelakuan seorang yang bodoh,kurang ajar dan tidak bertamadun.
Kalau dilihat dari sudut pendidikan, ini jelas dari hasil pendidikan yang salah oleh ibu bapa dan sistem persekolahan. Inilah juga akibatnya apabila sesuatu kaum terlalu mempertahankan sistem pendidikan sekolah satu aliran.Akibatnya lahir generasi yang tidak memahami budaya kaum yang lain dan seterusnya tidak menghormati antara satu sama lain.
Perkara perkara sensitif tidak diambil berat kerana tiada pemahaman yang mendalam tentang sejarah pembentukan negara dan budaya kaum kaum majmuk di negara ini.
Sekolah satu aliran yang kononnya melahirkan pelajar bijak pandai tetapi rosak akhlak dan moralnya.
Semoga kejadian ini akan menjadi pengajaran kepada semua agar lebih hormat menghormati. Biarlah undang undang dijalankan dengan seadilnya agar kejadian yang sama tidak akan berulang.
22 September dijangka kes akan disebut dimahkamah, sama samalah kita menunggu keputusannya.
Terima kasih atas keprihatinan masyarakat Islam di atas kejadian ini dan telah menunjukkan budi bahasa yang tinggi dengan bersabar dan tidak bertindak diluar kawalan.
Sesungguhnya kita umat Nabi Muhamad SAW memang mempunyai pekerti mulia namun, kesabaran ada juga batasnya.
RAMADAN MENGUJI KESABARAN.

No comments: